Nek- of rugklachten?

Deze klachten komen zeer veel voor en iedereen krijgt er in zijn leven wel eens mee te maken. Omdat de rug het fundament van ons lichaam is en dagelijks intensief wordt gebruikt leiden rugklachten onmiddellijk tot beperkingen in het dagelijks functioneren.

Rugklachten kunnen op veel manieren ontstaan. Denk aan een eenvoudige spierpijn in de rug als gevolg van tillen van een zware last, verkeerd liggen tijdens de nachtrust, spanning en pijn in de nek als gevolg van stress, uitstralende pijn in een been als gevolg van zenuw irritatie of rugklachten als gevolg van overgewicht (vaak in combinatie met heup of knieklachten).

Rugklachten zijn vaak langdurig van aard (weken tot maanden / jaren)
Dit komt omdat we onze rug dagelijks intensief gebruiken en er niet voor kunnen kiezen de rug even niet te gebruiken (in tegenstelling tot bijvoorbeeld een arm in een mitella hangen bij schouderklachten). Zelfs als wij slapen / liggen gebruiken we spieren, pezen en gewrichten van onze rug.

Nek of rugklachten zijn een goede reden om de acupuncturist en fysiotherapeut te bezoeken
Zeker als de klachten ernstig zijn (veel pijn, bewegingsbeperkingen) of langdurig aanhouden (meer dan enkele dagen). Uw behandelaar analyseert de oorzaak van de klachten. Het is belangrijk hierbij de fysieke oorzaak van de klachten in relatie met de mentale gemoedstoestand te bekijken. Veel nek of rugklachten hebben een sterke mentale component in de oorzaak liggen, een uitstekend aangrijppunt voor de acupuncturist. De fysiotherapeut zal zich meer op de biomechanische oorzaak en gevolgen richten. Samen realiseren zij een efficiente benadering en behandeling van de klacht.

Behandeling met acupunctuur is gericht op het wegnemen van de verstoring en het stimuleren van de natuurlijke balans in het lichaam en de geest

De Milt meridiaan volgende de klassieke Chinese acupunctuur. Punt Xue Hai, Milt 10, zit net iets boven de knie.

De Milt meridiaan volgens de klassieke Chinese acupunctuur. Punt Xue Hai, Milt 10, zit net iets boven de knie.

Dat gebeurt door specifieke acupunctuurpunten op de meridianen in het lichaam te behandelen. Het punt Shen shu (ook wel punt Blaas 23) op de rug wordt bijvoorbeeld geprikt bij verminderde Nier energie, of het punt Xue Hai (ook wel punt Milt 10) bij rugklachten tijdens de menstruatie. Moxa therapie (diepe kruiden-warmte) is vaak geindiceerd. Rust (mentaal en / of fysiek) is een goede manier om van rugklachten af te komen. Ook hierbij kan uw acupuncturist & fysiotherapeut u goed helpen.

De fysiotherapeut benadert nek of rugklachten eerder vanuit de biomechanische achtergrond en zal een aantal oefeningen of houdingscorrectie  aanbieden om het spier-pees apparaat weer soepel en fuctioneel te maken. Massage van pijnlijk weefsel behoort ook tot de mogelijkheden. Shou combineert oosterse- (acupunctuur, TCG) en westerse- (fysiotherapie, RWG) behandeling waardoor een efficiënte aanpak van de nek of rugklachten ontstaat.

Weer gezond
Over het algemeen geldt: klachten die lang bestaan, hebben een langere en intensievere behandeling nodig dan klachten die kort bestaan. Een patiënt met nek of rugklachten die in 6 maanden zijn opgebouwd, wordt waarschijnlijk 10 tot 15 keer behandeld. Een patiënt die de laatste week last heeft van rug of nekklachten, zal met minder behandelingen genezen zijn.