Overgewicht?

Overgewicht is een veel voorkomende klacht en komt in veel gradaties voor. Van een kilootje teveel gewicht tot structurele obesitas, een ernstige vorm van overgewicht die veel klachten in het lichaam en geest veroorzaakt.

Ongeveer de helft van alle Nederlanders heeft op enige manier last van gewichtsproblemen. 10% Van de Nederlanders heeft obesitas. Van de Nederlandse kinderen is 1 op de 6 te dik. En het aantal stijgt.

Overgewicht brengt risico’s met zich mee
We bewegen ongemakkelijk, krijgen last van heupen, knieën of rug, ons hart wordt zwaarder belast waardoor we hoge bloeddruk ontwikkelen, slapen minder goed, krijgen last van ademhalingsproblemen en ons cholesterol gehalte in het bloed stijgt met alle gevolgen daarvan (hart en vaat ziekten). Suikerziekte kan ook een gevolg zijn van overgewicht. Door overgewicht voelen we ons ook minder prettig en functioneren we minder goed. We zijn dus ook geestelijk uit balans. Dit laatste aspect van overgewicht komt zeker onder de aandacht binnen de Traditioneel Chinese Geneeskunde (acupunctuur).

Dit is Chinees voor de naam "Hein Koops". Deze afbeelding wordt vervangen door een andere visual!

Dit is Chinees voor de naam “Hein Koops”.
Deze afbeelding wordt vervangen door een andere visual!

De balansverstoring is heel vaak het gevolg van een onderliggende, soms diep verborgen of weggestopte, geestelijke klacht. Relatie problemen, stress, fixatie, ongelukkig voelen etc. kunnen directe aanleidingen zijn voor overgewicht.

Overgewicht ontstaat doordat we meer calorieën (energie) opnemen (voeding) dan we verbruiken (lichamelijke en geestelijke activiteit). Het teveel aan calorieën, die niet direct door ons lichaam worden gebruikt, wordt omgezet in vet. Dit vet slaat zich in het lichaam op (buik, benen, heupen). Ons vet speelt ook een belangrijke rol in het dagelijks leven, denk aan ons afweer systeem, isolatie en reserve brandstof. Teveel vet opslag leidt tot overgewicht en is ongezond.