Cosmetische kwestie?

De aard van cosmetische afwijkingen lopen sterk uiteen. Wat alle cosmetische afwijkingen gemeenschappelijk hebben is de negatieve invloed op onze gemoedstoestand en daarmee ons functioneren.

Cosmetische klachten, de acupuncturist en de fysiotherapeut
De cosmetische acupunctuur kent een lange geschiedenis in China. In het oude Chinese keizerrijk waren de behandeling om de veroudering van de huid te vertragen, schoonheid te behouden en zelfs te verkrijgen voorbehouden aan het hof van de Keizer en andere notabelen. Het doel van de cosmetische acupunctuur is zowel de uiterlijke als de innerlijke schoonheid te ontwikkelen en te bewaren. Lichaamelijke en geestelijke klachten tonen zich dan ook vaak direct in ons aangezicht.

Behandeling met acupunctuur en fysiotherapie is gericht op het wegnemen van de verstoring en het stimuleren van de natuurlijke balans
Dat gebeurt bij de cosmetische acupunctuur door specifieke punten in het aangezicht te prikken met zeer kleine naaldjes om gelokaliseerde klachten te behandelen. Denk bijvoorbeeld aan lidtekens, rimpelvorming, verkleuring van de huid en zakken van oogleden. Ook worden er specifieke acupunctuur-punten op de meridianen in het lichaam behandeld. Het voorschrijven van kruiden, massage, oefentherapie, voedingsvoorschriften en fysiotechnische applicaties is gericht op minder gelokaliseerde klachten. Denk hierbij aan stralende oogopslag, een stralend en fris gezicht en een energiek voorkomen.

Weer gezond
Over het algemeen geldt: klachten die lang bestaan, hebben een langere en intensievere behandeling nodig dan klachten die kort bestaan. Jaren achtereen ongezond leven met veel alcohol, koffie, roken en stress toont zich onder andere in het gelaat. Acupunctuur & fysiotherapie kunnen dit niet zomaar ongedaan maken, maar wel verbeteren. Cosmetische acupunctuur heeft zich vooral bewezen door langere termijn effecten waarbij ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen.

Klachten die vaak samengaan met cosmetische klachten
Schoonheid komt ‘van binnen uit’ is natuurlijk ten dele waar. Voor een lidteken geldt dit niet. Voor een grauw, verslagen gelaat als gevolg van veel verdriet geldt dit wel. Klachten die vrijwel altijd tot onaangename veranderingen in het gelaat leiden zijn bijvoorbeeld vermoeidheid (lees verder →), pijn (lees verder →) of een ongezonde levensstijl (lees verder→). Binnen de chinese geneeskunde is het belangrijk op de hoofdklacht te concentreren. Vaak verbeteren gerelateerde klachten dan ook.