Verhoogde bloeddruk?

Hoge bloeddruk komt veel voor. Naar mate de leeftijd vordert wordt onze bloeddruk hoger. De bloeddruk kan ook verhoogd zijn als gevolg van een niet natuurlijke reden.

Verhoogde bloeddruk en de acupuncturist

College oor acupunctuur aan Beijing University of Chinese Medicine, Beijing.

College oor acupunctuur aan Beijing University of Chinese Medicine, Beijing, China.

Een langdurig verhoogde bloeddruk heeft consequenties voor het lichaam en geest, bijvoorbeeld hoofdpijn, slecht slapen, verminderde functie van de nieren of de ogen.
Er zijn veel oorzaken voor een (onnatuurlijk) verhoogde bloeddruk. Roken, teveel koffie, alcohol stress of medicijngebruik zijn bekende oorzaken. Behandeling van hoge bloeddruk met acupunctuur is gericht op het wegnemen van de lichamelijke of geestelijke verstoring en het stimuleren van de natuurlijke balans in het lichaam en de geest. Dat gebeurt door specifieke acupunctuurpunten op de meridianen in het lichaam te behandelen. Oor-acupunctuur is bijvoorbeeld een geschikte remedie voor het verhelpen van hoge bloeddruk.

Weer gezond
Over het algemeen geldt: klachten die lang bestaan, hebben een langere en intensievere behandeling nodig dan klachten die kort bestaan. Een patiënt met hoge bloeddruk heeft hier waarschijnlijk al langer last van omdat hoge bloeddruk vaak niet meteen wordt ontdekt vanwege ‘vage’ klachten met een sluipend karakter.

De behandeling van verhoogde bloeddruk is een traject van weken tot maanden met een betrekkelijk lage frequentie van 1 a 2 maal per week. Een kruidenadvies en voedingsadvies maken deel uit van de behandeling.

Klachten die vaak samengaan met verhoogde bloeddruk
Een klacht als verhoogde bloeddruk komt bijna nooit alleen voor. Vaak is men prikkelbaar, is er sprake van vermoeidheid (lees verder → ), hoofdpijn (lees verder →) of zijn er ander problemen. Binnen de chinese geneeskunde is het belangrijk op de hoofdklacht te concentreren. Vaak verbeteren gerelateerde klachten dan ook.