Hoofdpijn?

Hoofdpijn is een apart hoofdstuk in de Chinese (maar ook westerse) geneeskunst. Hoofdpijn komt veel voor, komt in veel vormen voor en varieert sterk in frequentie, ernst en aard. Hoofdpijn is vaak een uiting van een onderliggend klachtenbeeld.

In dit kader bedoelen we dus niet de kortstondige hoofdpijn als gevolg van het simpel stoten van je hoofd tegen een keukenkast deurtje. Hoofdpijn kan in intensiteit variëren van een dof, zeurende pijn tot een geheel invaliderende migraine aanval.

 

Si Shen Cong schedelacupunctuur punten combinatie. Een effectief recept bij bijvoorbeeld hoofdpijn.

Si Shen Cong schedelacupunctuur punten combinatie. Een effectief recept bij bijvoorbeeld hoofdpijn.

Hoofdpijn komt voor in vele vormen en op veel locaties in en aan het hoofd
Denk aan een doffe zeurende pijn aan het voorhoofd,  borende pijn op het hoofd of stekende scherpe pijn rond het oor. Ook de nek en hals zijn soms betrokken bij de hoofdpijnklachten als gevolg van spanning in de spieren. Hoofdpijn kan ontstaan als gevolg van stress, emotionele onbalans (denk aan woede, veel piekeren en peinzen), hoge bloeddruk, verkeerde voeding, slecht slapen enzovoorts. Slecht slapen kan echter ook het gevolg zijn van hoofdpijn. De diagnose stelling en daaruit voorvloeiende behandeling is van groot belang. Is slecht slapen het gevolg van de hoofdpijn, of is de hoofdpijn gevolg van slecht slapen?

Er zijn veel therapieën geschikt om hoofdpijn te behandelen
Ontspanning middels massage, acupressuur en ademhalings oefeningen, sporten, aanpassen van de voeding (denk bijvoorbeeld aan eten van chocolade en migraine), rust en regelmaat bevorderen het herstel. Acupunctuur is gericht op het wegnemen van de lichamelijke of geestelijke verstoring en het stimuleren van de natuurlijke balans in het lichaam en de geest. Dat gebeurt door specifieke acupunctuurpunten op de meridianen in het lichaam te behandelen. Het punt Feng Men (ook wel punt Blaas 12) in de nek wordt bijvoorbeeld geprikt als de hoofdpijn gepaard gaat met nekstijfheid en rugpijn. De punten combinatie Si Shen Cong (schedel acupunctuur) op de bovenkant van het hoofd wordt geprikt als de hoofdpijn gepaard gaat met slapeloosheid, duizeligheid, geheugenstoornissen en epilepsie.

Weer gezond
Over het algemeen geldt: klachten die lang bestaan, hebben een langere en intensievere behandeling nodig dan klachten die kort bestaan. Een patiënt met een geschiedenis van jaren migraine wordt langer en intensiever behandeld dan een patiënt met hoofdpijn als gevolg van onbalans in het spijsverteringskanaal. Voedingsadvies en kruidentherapie maken vaak deel uit van de behandeling.

Klachten die vaak samengaan met hoofdpijn
Hoofdpijn is vaak het gevolg van een andere, onderliggende klacht. Voorbeelden van onderliggende klachten zijn: verhoogde bloeddruk (lees verder → ), nek- of rugklachten (lees verder → ) of langdurige vermoeidheid (lees verder → ).